In deze zomerblog dit keer geen boeken, maar kijktips. Het zijn documentaires of films die thema’s laten zien die regelmatig voorkomen in de praktijk, omdat mensen er tegen aanlopen of ermee geconfronteerd worden. Hoe meer zicht je op thema’s hebt die bij je spelen, hoe bewuster je er mee om kan gaan. Ben benieuwd of er iets voor je tussen zit.

‘Mam’ – Adelheid Roosen

De prachtigste zin in deze documentaire: “Wie heeft jou beloofd dat een avontuur geen pijn doet?” Een uitspraak van Adelheid Roosen, die ze in haar intieme documentaire ‘Mam’ doet. Het avontuur waar ze aan refereert is de zoektocht naar hoe om te gaan met nieuwe situaties, specifiek de dementie van haar moeder. Vul voor dementie een andere ziekte of klacht in. En vul voor moeder, andere dierbaren of jezelf in. Bij ziekte van jezelf of anderen, word je gedwongen een nieuwe weg te bewandelen. Oude functies en rollen komen te vervallen. Ben je bereid te kijken naar wat er was en wat er nu is? Ben je bereid bij jezelf te onderzoeken wat die verandering met je doet? En vooral, ben je bereid de kwetsbaarheid en de pijn in het verlies van de verandering onder ogen te zien, opdat er iets nieuws geboren kan worden? Beslist een aanrader om te kijken, zeker ook voor zorgverleners.

Link naar ‘Mam’.

‘My happy family’ – Nana Ekvtimishvili en Simon Groß

Een Georgische film uit 2017 met als thema de moederrol. De hoofdpersoon Manana heeft genoeg van haar rol als moeder in het gezin met volwassen kinderen, man en haar ouders. Ze heeft jaren in dienst gestaan van haar gezin en wil nu haar eigen leven weer terug. Ze wil rust, ze wil stilte, ze wil tijd en ruimte voor zichzelf. Ze zegt de woorden “ik ga” en ze ging. De familieleden protesterend en zoekend achterlatend. De film laat zien wat er met een gemeenschap gebeurt, als degene met de verzorgende rol in die gemeenschap zegt te stoppen met die rol.

Gezien op Netflix.

‘Heal’ – Kelly Noonan

Een documentaire uit 2017 die de grens opzoekt tussen lichaam en geest. Kelly Noonan duikt in de wereld van chronisch zieken en volgt een aantal van hen op hun zoektocht naar genezing of zingeving. Ze spreekt vooraanstaand spiritueel leiders en grensverleggende onderzoekers die hun kijk op gezondheid en ziekte laten zien. De documentaire vertelt dat het lichaam meer is dan een fysiek omhulsel met bepaalde functionaliteiten. Body, mind, spirit en soul werken nauw samen en hebben een wederzijdse invloed op elkaar, meer dan wij geleerd hebben te denken.

Gezien op Netflix.

‘Your mum and dad’ – Klaartje Quirijns

Een indringende, kwetsbare en eerlijke film over hoe onverwerkte trauma’s doorwerken in de familielijn. Klaartje heeft jaren de camera gericht op haar goede vriend Michael tijdens zijn bezoek aan zijn psychoanalist. Michael, zelf psycholoog, onderzoekt zijn jeugdervaringen in een nieuw soort therapie. Als Klaartje zelf geconfronteerd wordt met een ernstige diagnose besluit ze de camera op zichzelf te richten. Ze krijgt opeens de behoefte om naar haar eigen familiegeschiedenis te kijken, terwijl ze eerder nooit in haar verleden wilde graven. In de film zie je afwisselend de jeugdherinneringen van Michael en Klaartje over hun ouders. Klaartje realiseert zich dat Michael en zij meer gemeen hebben dan ze voorheen dacht. Dat ook in haar familie geheimen waren die het daglicht niet mochten zien.

Link naar ‘Your mum and dad’.

‘Parasite’ – Bong Joon-Ho

Een bioscoopfilm uit 2019 van de Koreaanse regisseur Bong Joon-Ho. De film won als eerste niet-Engelstalige film een Oscar voor beste film, en nog drie andere Oscars voor internationale film, scenario en beste regie. Wat de film op een satirische wijze laat zien, is hoe het proces van passieve-agressie in zijn werk gaat. Vaak gebeurt passief-agressief gedrag onbewust. Niet in deze film. Een arm gezin heeft zijn zinnen gezet op het luxueuze bestaan van de familie Park. Door leugens en samenzweringen dringen ze steeds dieper in het familieleven van de Parks door. Je ziet duidelijk hoe passieve-agressie aanhaakt op het binnenste van een wezen en in verloop van tijd een geheel nieuwe besturingsprogramma implementeert die de boel van binnen aanstuurt, zonder dat de gastheer het in de gaten heeft. Wanneer de indringers niet zeker meer zijn van hun luxe leventje, slaat de stemming om.

Let op: De film bevat scenes met (verbaal) geweld. Zeker niet voor jeugd onder 16 jaar. Aldus de kijkwijzer.

Heb jij een kijktip? Een film of docu waardoor je geraakt werd, inzicht kreeg of die diepe indruk op je maakte? Je kan deze met me delen op social media of via info@maudvanderveldt.nl.

Foto: Adrien Olichon via Unsplash.

Deel deze blog via: