Acupunctuur is een behandelwijze die door het plaatsen van dunne naalden in de huid de energie van het lichaam beïnvloedt. De naalden worden geplaatst in acupunctuurpunten op zogenaamde meridianen. Meridianen kunnen voorgesteld worden als kanalen in je lichaam waar energie doorheen stroomt. Vergelijk het met een metronetwerk onder de grond. De stations zijn de plekken waar het netwerk boven de grond uitkomt, de acupunctuurpunten. Een klacht ontstaat wanneer er een teveel aan energie (blokkade) of een tekort aan energie is. Door een acupunctuurpunt te prikken kan de energie weer vrij stromen.

> Waar komt acupunctuur vandaan?

Een van de disciplines van de Traditionele Chinese Geneeswijze is acupunctuur. Traditionele Chinese Geneeswijze is een eeuwenoude denk- en leefwijze (v.a. 4000 jaar v. Chr.) die als doel heeft harmonie te creëren. Harmonie leidde in de ogen van de oude Chinezen, tot een lang, gezond en gelukkig leven. De natuur speelde in die tijd een grillige rol in het voornamelijk agrarische leven. Door nauwkeurig de natuur te observeren hebben de oude Chinezen onderliggende natuurpatronen met elkaar in verband gebracht. Omdat de mens onderdeel uitmaakt van de natuur, waren de patronen ook op de mens van toepassing. Zo ontstond er een geneeswijze met zijn eigen fysiologie, pathologie, diagnostiek en behandelmethoden met als doel harmonie te handhaven of te herstellen.

> Wat is behandeling volgens de 5-elementen?

5elementen

Ik behandel volgens de 5-elementen acupunctuur. De 5-elementen acupunctuur gaat ervan uit dat de natuur in te delen is in vijf fasen, ook wel elementen genoemd. Deze zijn hout, vuur, aarde, metaal en water. Een voorbeeld van deze elementen in de natuur zijn de seizoenen; respectievelijk de lente, zomer, na-zomer (oogstseizoen), herfst en winter. Ieder element heeft zijn eigen kenmerken. In deze blog lees je meer over de kenmerken per element. In de 5-elementen acupunctuur wordt een van de 5-elementen gebruikt als uitgangspunt voor de behandeling van de cliënt.

Terug