Annemarie heeft al een tijd last van haar rug. ’s Ochtends vroeg als ze opstaat, is haar rug stijf en pijnlijk. Wanneer ze beweegt wordt het iets minder, maar de pijn blijft aanwezig. Ze is gestopt met tennis, golf en fitness. Te pijnlijk. Lang wandelen? Ook geen goed idee. De hond komt daardoor minder aan zijn trekken. Hardlopen gaat gelukkig nog wel.

Ze besluit om naar de huisarts te gaan, ze moet teveel laten om erge pijn te voorkomen. De huisarts stuurt Annemarie door naar de fysiotherapeut.

Vol goede moed ligt Annemarie op de behandeltafel van de fysio en doet ze de voorgeschreven oefeningen. Ze is gedreven de pijn in haar rug te fiksen. Ze merkt dat de therapie wel iets doet, maar de pijn blijft aanwezig. Na 10 behandelingen staakt ze de fysiotherapie.

boats_small

Gevoelens van frustratie en moedeloosheid, over het niet overgaan van haar rugpijn, overvallen Annemarie met grote regelmaat. De pijn zelf nog even buiten beschouwing gelaten. Ze begint bovendien het sporten te missen. Ze gaat terug naar de huisarts.

De huisarts verwijst Annemarie vervolgens door naar de specialist. Conclusie van de specialist: geen oorzaak van de pijn te vinden. Ook de specialist kan helaas niks voor haar doen. Nu begint Annemarie zich echt zorgen te maken. Wat nou als die rugpijn voor altijd blijft?

 En de pijn NOOIT over gaat?

Annemarie zit radeloos voor me. “Ik begrijp gewoon niet wat er met mijn lichaam aan de hand is”, zegt Annemarie in het intakegesprek. Ze heeft nagedacht over de mogelijke oorzaak van de klacht, maar kan niks bedenken. Er zijn geen gekke dingen gebeurd en ze is tevreden met haar leven.

 Waarom dan die klacht?

 Veel van mijn cliënten hebben een soortgelijk traject doorlopen. En stellen zich dezelfde vragen. Vervang de rugpijn door een andere klacht en verander de geraadpleegde medici in professionals van andere medische disciplines. Het verhaal dat mijn cliënten vertellen is hetzelfde. Mijn hart gaat naar hen uit.

 Het niet weten hoe verder, is voor mensen met een hardnekkige klacht een eenzaam en beangstigend gevoel. Ze hebben gemerkt dat zij en zelfs vakkundige medici geen enkel grip op hun hardnekkige klacht krijgen. Niet begrijpen wat er aan de hand is en niet in het plaatje passen van de geraadpleegde medici, laten hen machteloos en alleen voelen.

Overgeleverd aan de pijn, in een lichaam dat ze niet begrijpen.

Hoe fijn zou het zijn als je in zo’n situatie een hand krijgt toegereikt. Iemand die zegt: ”kom, we gaan samen op pad en als je niet weet waarheen, dan wijs ik je de weg.” Iemand die je helpt je bewust te worden van wat er in je hoofd en lijf gebeurt. Waardoor je je lichaam weer gaat begrijpen en nog beter, je klacht geneest. Of op zijn minst, dat je met je klacht goed kan leven.

Het enige wat je te doen staat, is de hand pakken. Zet een stap in het onbekende. Kom in beweging en bewandel paden die je tot nu toe nog niet bewandeld hebt. Geef de moed niet op. Nooit.

Je komt er wijzer uit. Ik beloof het je.

Deze maand geef ik drie gratis telefonisch adviesgesprekken weg van een half uur. Heb je een hardnekkige klacht en heb je eigenlijk de moed op genezing opgegeven? Ik help je in kaart brengen van wat er aan de hand is en adviseer je in wat je kan ondernemen om de genezing op gang te brengen. Je kan je aanmelden via info@maudvanderveldt.nl.

Deel deze blog via: