We staan op het punt om de na-zomer achter ons te laten en de herfst in te stappen. De na-zomer kenmerkt zich door de oogst. We plukken dan de vruchten van ons werk. Uit de oogst blijkt hoe het afgelopen jaar is verlopen. Hebben we de akkers voldoende water gegeven? Hebben we regelmatig onkruid gewied en waren de weergoden ons goed gezind? Zijn we tevreden met het resultaat? En vooral, is de oogst voldoende om meer schaarse tijden door te komen?

De moderne mens staat niet meer met beide benen op de akkers, ze staat met beide benen in de maatschappij. In een bedrijf, netwerk, vrijwilligersorganisatie, gezin, familie, of vriendengroep. Alles wat we doen, doen we om iets of voor iemand. We leveren ergens een bijdrage aan.

uitgesneden pompoenen op een rij in een kantoorruimte

Waar lever jij een bijdrage aan? Benoem voor jezelf de verschillende gebieden van je leven en ga na hoe het ermee staat. Welke effort heb je erin gestoken? Tijd, fysiek of mentaal werk, aandacht, geld? Wat hebben de onderdelen je opgeleverd? Welke ervaringen heb je opgedaan? Welke vruchten heb je er symbolisch van geplukt, wat is zogezegd je opbrengst?

Laat de positieve opbrengsten echt tot je doordringen, zodat ze je diep van binnen kunnen voeden. Kan je een gevoel van tevredenheid of dankbaarheid bespeuren over het resultaat? En ervaar hoe het is om hier bewust bij stil te staan.

Bij deze inventarisatie wordt echter ook duidelijk waar we niet zo blij mee zijn, wat we missen. Welke oogst is mislukt en waardoor? Welke akker is leeg, omdat er überhaupt niet gezaaid is? Welk gewas levert niks op?

Praktisch vertaald naar het hedendaagse leven. Merk je dat een relatie op zijn einde loopt? Wil je meer voor jezelf opkomen? Ander werk zoeken? Wil je rust in je leven brengen? Nieuwe vrienden maken? Wat wens je jezelf of de wereld om je heen toe? Wat knaagt er diep van binnen?

Het is belangrijk om niet gelijk te gaan fiksen waar je ontevreden over bent.

Eerst moet helder zijn wat je precies vasthoudt, opdat je kan loslaten. Na de na-zomer komt immers eerst de herfst, het seizoen van het loslaten. Het is van belang in te zien welke bijdrage je geleverd hebt aan het resultaat waar je niet blij mee bent. Hoe ziet die bijdrage eruit? Heb je iets gedaan of juist iets nagelaten en om welke reden? Is er iets in jezelf veranderd? Het stellen van vragen geeft je informatie over waaraan je nog vasthoudt.

De herfst is een rommelige fase. Structuren worden afgebroken en er is nog geen zicht op iets nieuws. Het is een kwestie van de wind, regen en bladeren over je heen laten komen, het laten gebeuren. Dat kan onzekerheid oproepen. Heb in deze fase van loslaten vooral geduld met jezelf. Iets loslaten roept verdriet op, ook al doe je het omdat je weet dat het beter voor je is. Geef jezelf dus vooral tijd en ruimte. Loslaten is een proces, geen simpele enkele actie.

Maak nu handig gebruik van de natuur door met de energie van het loslaten van de herfst mee te bewegen. Door terug te blikken, te leren en de essentie van je ervaring mee te nemen naar een nieuwe fase. Wanneer je met de energie van de natuur meebeweegt, kost je dat minder kracht en moeite.

Kan je wel een steuntje in de rug gebruiken om helder te krijgen waar je in vastzit om een toekomst te realiseren die jij wilt? Acupunctuur kan je ondersteunen bij het in kaart brengen bij wat er bij je speelt en bij het loslaten van vastzittende patronen. Voor meer informatie neem vrijblijvend contact met me op via e-mail of 06-13616501.

Foto van Viviana Rishe via Unsplash

Deel deze blog via: