Er is een zacht stemmetje. Het is een stemmetje dat je makkelijker níet, dan wel hoort. Het zeurt niet. Het oordeelt niet. Het dwingt niet. Er zit geen druk achter het stemmetje. Het stemmetje maakt alleen iets kenbaar, of je wil luisteren of niet. Soms is het stemmetje meer een gevoel of een innerlijk weten dan concrete woorden die je in jezelf zachtjes kunt horen.

Dit zachte stemmetje is als het eerste groen dat uitgroeit aan het einde van de winter.
Het is nieuw leven.
Klein.
Jong.
Kwetsbaar.
Zacht.
Richting gevend.

Het is makkelijk om nieuw leven over het hoofd te zien of te negeren. Omdat het zo klein, zacht en kwetsbaar is. In de grauwe winterwereld vallen de eerste kleine groene uitlopers nog niet zo op, tenzij je oog voor detail hebt.

jonge groene uitlopers

Als de winter nog een opleving krijgt, sterft dit jonge groen als eerste. Kou is funest voor nieuw leven. Nieuw leven draagt daarom een zeker risico met zich mee. Het vraagt moed om in de levenloze winter geboren te worden, uit te lopen, richting te geven en nieuw leven te zijn. Om de frontlinie te vormen waar de rest van de cyclus op voortborduurt, bladeren, bloemen en vruchten.

Om nieuw leven de kans te geven, is het noodzakelijk dat je het opmerkt en koestert. Nieuw leven heeft warmte nodig of op zijn minst een bedding waarin het kan zijn en niet aangevallen wordt. Dan alleen kan het jonge groen verder groeien.

Het zachte stemmetje is de vertolker van nieuw leven in jou. De winter geeft een aanknopingspunt wanneer je nieuw leven kunt waarnemen: in rust en stilte. Drukke agenda’s, eindeloze to do lijsten en innerlijk geklets overstemmen het zachte stemmetje. Hoe meer rust en stilte je in je leven en jezelf creëert, hoe duidelijker je het zachte stemmetje hoort.

Nieuw leven maakt een volgende stap in je ontwikkeling mogelijk. Het zachte stemmetje wijst je de weg. Dat kan op het niveau van je levenspad zijn, maar ook in je dagelijkse bestaan. Je baan opzeggen en voor jezelf beginnen, verandert je levensloop. De boel de boel laten en iets voor jezelf doen vandaag, is net zo verrassend.

Het vraagt moed om nieuw leven te volgen, omdat je een nieuwe richting inslaat. Je stapt buiten je comfortzone. Omdat je niet je verstand, maar je gevoel volgt. Waarom dan toch dit stemmetje volgen? Omdat het juist de stappen zijn waar moed voor nodig is om ze te zetten, die voldoening schenken. Alleen door buiten je comfortzone te stappen is ontwikkeling mogelijk, kan er een nieuwe groeicyclus beginnen.

Het nieuwe leven zorgt ervoor dat je jezelf vernieuwt, opnieuw uitvindt.

Nieuw leven is nodig in het geval van een hardnekkige klacht. Een hardnekkige klacht betekent dat het op een bepaald manier in het lichaam winter is. Er is geen beweging, geen vooruitgang. Er komt geen lente. Kennis hebben van wat nodig is om de lente te laten ontluiken is dan onontbeerlijk, zodat er weer nieuw leven ontstaat.

Wordt er iets in je wakker naar aanleiding van deze blog? Wil je graag ondersteuning bij het genezen van je hardnekkige klacht? Neem dan vrijblijvend contact op via info@maudvanderveldt.nl of 06-13616501.

Foto: Tim Umphreys via Unsplash

Deel deze blog via: