Alle mensen streven naar een zo lang en gelukkig mogelijk leven. De zoektocht naar gezondheid en geluk is al zo oud als de mensheid zelf. Ver voor de jaartelling hebben de oude Chinezen een eigen systeem ontwikkeld dat de steeds veranderende wereld verklaart en voorspelt en dat je vertelt hoe je je tot die wereld het beste kan verhouden om lang en gelukkig te leven.

Het geheim van een lang en gelukkig leven is volgens de oude Chinezen balans houden.

Je kan balans houden wanneer je het leven zelf begrijpt. Met andere woorden wanneer je doorziet welke verandering er in de wereld gaande is. Want het leven staat nooit stil, het leven is een proces dat altijd in verandering is. Hoe klein of groot, zichtbaar of onzichtbaar die verandering ook is.

Het leven is een dynamisch systeem, het verandert constant. De oude Chinezen hebben duizenden jaren geleden de energie achter de veranderingen in de wereld in kaart gebracht. Ze zagen dat alles zich uit in vijf verschillende categorieën. Ook wel de vijf elementen, vijf fasen of vijf transformaties genoemd. De vijf elementen werden hout, vuur, aarde, metaal en water genoemd.

De vijf elementen hout, vuur, aarde, metaal en water belichamen de veranderingen van het leven. De seizoenen vormen het beste voorbeeld om de energie en transformatiekracht van de vijf elementen te begrijpen. In het Chinees zijn dat er vijf: lente, zomer, na-zomer, herfst en winter.

Het houtelement correspondeert met de lente. In deze fase ontstaat uit niets een nieuwe groene wereld. Door het hoger aan de hemel staan van de zon wordt het warmer en ontstaan aan de boomtakken knoppen waar fris groene blaadjes zich uit ontvouwen. Er is een enorme kracht nodig om de tak te laten groeien en de bladeren te laten ontvouwen uit de knoppen. De energie in deze fase is jong, fris, naar boven en naar buiten gericht en krachtig, een beetje agressief zelfs.

Het vuurelement correspondeert met de zomer. Dit is de warmste van de vijf fasen. De natuur is uitgegroeid en begint te bloeien. Alle bloemen keren zich naar de warme zomerzon. Het harde werken van de houtfase is voorbij en het lijkt of de tijd nu stilstaat. Het is een periode van communicatie en uitwisselen. Vogels fluiten van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat naar elkaar en bijen vliegen van bloem tot bloem. De energie is naar buiten gericht, warm en open.

Het aarde-element correspondeert met de nazomer, ook wel de Indian summer genoemd. Na de warmte van de zomer ontstaat er meer vocht in de lucht. Dit is de tijd waarin de vruchten rijpen. Een goede oogst werd vroeger uitgebreid gevierd met een oogstfeest. Na het binnen halen van de oogst, werd gevierd dat er voldoende voedsel was om schaarsere tijden in de toekomst door te komen. De energie is naar het midden gericht, voedend, verbindend, verzorgend.

Het metaalelement correspondeert met de herfst. In de herfst worden de dagen korter waardoor het kouder en natter wordt. De levenssappen van de bomen trekken zich naar binnen terug. Vruchten en bladeren vallen van de bomen en vormen een voedingsbodem voor een nieuwe groeicyclus. De energie van het metaalelement is dalend en terugtrekkend, loslatend, tot de essentie terugkerend.

Het waterelement correspondeert met de winter. Nu de dagen kort zijn, trekt de levensenergie zich terug tot diep in het binnenste om haar te beschermen tegen de kou. Dieren houden een winterslaap of sparen hun energie door zich koest te houden. De natuur lijkt in een soort schijndood te verkeren. Vogels fluiten niet of nauwelijks en insecten zijn nergens te bekennen. Dit is de fase die gaat over leven en dood. De energie van de winter is diep naar binnen gekeerd, stil en koud.

In balans blijven, is leven in het ritme van de seizoenen. Dat is simpeler dan je denkt. In de winter langer slapen, want de nachten zijn langer. De lente is het beste seizoen om iets nieuws te beginnen. En eet groente en fruit van het seizoen. Weet jij er nog eentje?

Weet jij nog een advies om te leven met de seizoenen? Laat het me weten op Facebook, LinkedIn, per app of email.

Deel deze blog via: