Soms kloppen cliënten bij mij aan met een ernstige hardnekkige klacht. Een klacht die hun leven op serieuze wijze ontwricht. Denk aan klachten als zware migraine, chronische ontsteking en zenuwpijn. Mensen die met periodes aan huis of zelfs bed gekluisterd zijn, omdat bewegen alleen al hun wereld doet vergaan.

Deze mensen hebben er van alles aan gedaan om van hun klacht af te komen. Diverse methoden grijpen ze aan. Tevergeefs. Om hopeloos van te worden. Boos ook vooral, waarom die klacht niet overgaat met bekende reguliere behandelmethoden. Ze begrijpen niet waardoor de klacht is ontstaan en hoe die genezen kan worden. Gedachten en gevoelens die heel begrijpelijk zijn wanneer je in hetzelfde scenario zou zitten.

Dikwijls zijn deze cliënten sterk mentaal ingesteld. Ze willen alles begrijpen en met hun hoofd beredeneren en controleren. En dat doen ze niet voor niets. Vanwege de ernstige hardnekkige klacht, is aanwezig zijn in hun lichaam onplezierig en eng, zodat hun aandacht vanzelf naar hun hoofd verplaatst.

Het gevolg van in je hoofd zitten is dat je geen of nauwelijks contact hebt met je lichaam. Door het niet willen voelen van de pijn van de klacht, onderdruk je ook heel veel andere lichamelijke sensaties. Je raakt eigenlijk volledig van je lichaam vervreemd.

Er ontstaat grote frictie tussen de sterk mentale instelling en een lichaam dat het uitschreeuwt van de pijn, maar waar geen aanwezigheid is. Er is een gevecht gaande tussen hoofd en lichaam. Deze mensen zijn van binnen verscheurd door de scheiding tussen hoofd en lichaam. Het samenspel tussen beide is totaal zoek.

Zowel hoofd als lichaam hebben kwaliteiten die ons in het leven helpen. Ons lichaam geeft aan waar we behoefte aan hebben of juist wat we verafschuwen. Ons lichaam geeft ons plezier en ingevingen. Het hoofd kan door zijn cognitieve kwaliteiten ons helpen dingen voor elkaar te krijgen. Zoals een stoel ontwerpen of een tekst lezen.

Een goed samenspel tussen hoofd en lichaam zorgt voor een gelukkig gevoel en een gezond lichaam.

Bij een ernstige hardnekkige klacht is het noodzakelijk de verbinding tussen hoofd en lichaam te herstellen om de klacht te genezen. Stapje voor stapje en met geduld leren deze cliënten onder begeleiding lichamelijke sensaties opnieuw te ervaren, laten ze lichamelijke ervaringen toe in hun bewustzijn. Bij iedere behandeling daalt het bewustzijn een beetje meer af in het lichaam om er contact mee te maken en het lichaam te beleven.

Door het bewust beleven van het lichaam herstelt de verbinding tussen hoofd en lichaam. Rust en ruimte volgen en het gevecht tussen hoofd en lichaam lost langzaam op. Dan pas krijgt het lichaam de kans om de ernstige hardnekkige klacht te genezen. Want het lichaam beschikt over een uitzonderlijke genezingskracht als het de ruimte krijgt. Een kwaliteit die niet over het hoofd gezien mag worden.

Heb je een vraag over een hardnekkige klacht? Deze maand geef ik weer drie telefonische consulten van 15 minuten weg. Je kan je aanmelden via dit emailadres.

Deel deze blog via: