Blijf erbij, bij wat je ook voelt. Heel bewust. Is het zo simpel? Ja en nee. Ja, het is zo simpel om er vanaf te weten. En nee, het is het moeilijkste wat er is, om te doen. Om ook daadwerkelijk alle gevoelens toe te laten en te ervaren die er in je zijn, juist de moeilijke of pijnlijke. Want wat pijnlijk is, is ongewenst.
Er is moed voor nodig om je ongewenste pijnlijke delen onder ogen te zien, terwijl je stevigheid moet bezitten om je er niet door onderuit te laten zwiepen.
Door hardop woorden te geven aan vervelende gevoelens, kun je er beter bij verblijven. Bij het benoemen van je ervaring, neem je een onderzoekende houding aan naar jezelf en je ervaring.
En tegelijkertijd door woorden te geven aan je ervaring, wordt je ervaring op de een of andere manier ook meer waar. De woorden over jouw innerlijke ervaring vormen samen jouw verhaal. Bij het uitspreken van je ervaring, wordt de wereld om je heen getuige van wat er van binnen bij je speelt. Al zijn het de vier muren om je heen. Binnen wordt buiten. Niet opgemerkt wordt opgemerkt.

Dus ga zitten bij jezelf en vraag hoe het met je is. Ga de dialoog met jezelf aan. Scheelt er iets? Wat gaat er in je om? Wat voel je? En kan je daarbij verblijven? Kan je er ruimte aan geven? Spreek de ervaring hardop uit of schrijf ze voor jezelf op en lees ze later hardop na.
Verdiep je ervaring door jezelf vragen te stellen. Waar kan je de ervaring het beste in je lichaam voelen? Hoe weet je dat ik je je bijvoorbeeld boos voelt, waar merk je dat aan? Waar zit dat gevoel en hoe beweegt het? Heeft het een kleur, geur, vorm? Maak iedere keer bewust contact in je lichaam met het nieuwe antwoord dat naar boven komt.
De afgelopen periode heb ik online mensen begeleid om bij hen gevoelservaring te komen. Door bij het gevoel dat er is te blijven, verandert er vaak iets, komt er beweging en dus meer ruimte. Mensen voelen zich rustiger, meer open, meer ontspannen, meer in hun lijf, gezien, levendiger, aanwezig.
Blijf erbij, bij wat je ook voelt. Bemoei je er niet mee. Vecht er niet tegen, loop er niet voor weg, maar laat het ook je zijn of je toekomst niet bepalen. Gevoelens kunnen je wat vertellen als je ernaar luistert. Helaas is dit de versimpelde versie van de werkelijkheid.
Als gevoelens toelaten zo makkelijk was, zouden we dat met zijn allen veel en vaak doen. Het tegenovergestelde is denk ik waar. Zeker in deze coronatijd. We beschermen ons automatisch tegen gevoelens die we niet willen voelen en komen dan vast te zitten in overlevingsmechanismen. Het vraagt kennis en kunde om deze overlevingsmechanismen te herkennen en te ontmantelen.
Soms is het lastig om zelf de interne stevigheid te vormen voor je eigen ervaringen. Als de gevoelens te groot, te sterk of te pijnlijk zijn, zoals bij angst, depressief of down voelen, of boos zijn. Dan is het verstandig gebruik te maken van een stevigheid buiten je, een professional die die stevigheid voor je vormt. Reik uit, vraag om hulp als je merkt dat je er zelf niet uitkomt.
Geïnteresseerd geraakt? Boek dan een gratis online kennismaking tijdens het open spreekuur, iedere vrijdag van 8.30 tot 9.00 uur. Je kan het aanvragen via info@maudvanderveldt.nl of 06-13616501.
Foto credit: Paul Talbot via Unsplash