Rugpijn die niet over gaat, of steeds maar weer terugkomt. Iedere maand een knallende hoofdpijn voordat je ongesteld wordt. Een marihuanaverslaving. Je dromen niet na kunnen jagen uit angst voor afwijzing. Je erg onzeker voelen in sociale situaties. Hoge bloeddruk. Of medicatie tegen hoge bloeddruk die niet aan wil slaan. Allemaal voorbeelden van hardnekkige klachten die hun bestaansrecht krijgen als gevolg van onderliggende patronen.

Een hardnekkige klacht bestaat doordat een onderliggend patroon de klacht in stand houdt. Het onderliggende patroon zorgt ervoor dat de klacht hardnekkig is, en dat het lichaam niet haar zelfhelende vermogen kan inzetten om de klacht te genezen. Een hardnekkige klacht is het merkbare gedeelte van een onderliggend patroon dat vanbinnen zit.

Het onderliggende patroon heeft als kenmerk dat ze op een bepaald vlak geen vernieuwing brengt. Je blijft daardoor in dezelfde cirkel rondlopen. Er is binnen dat patroon alleen meer van hetzelfde. Het patroon zorgt ervoor dat ieder nieuw initiatief, iedere nieuwe mogelijkheid, iedere poging om buiten het patroon te gaan, sneuvelt. Je weet niet welk patroon roet in het eten gooit. Wel weet je, dat je last hebt van een bepaalde aanhoudende klacht.

Een hardnekkige klacht geeft haar geheimen prijs, wanneer je er met je aandacht naartoe gaat. Door te kijken, te voelen, af te tasten, vragen te stellen, krijg je informatie over wat je hardnekkige klacht voor jou belichaamt. Wat je lichaam in de klacht gevangen houdt en welk patroon de klacht in stand houdt. Een hardnekkige klacht met haar onderliggende patroon is samengebalde informatie die je kan ontwarren en helder maken. Dat kan alleen met geduld en aandacht. Net als het ontwarren van een flinke knoop in een touw.

Een manier om je hardnekkige klacht te onderzoeken is onder begeleiding van een therapeut. Middels gesprekken, lichaamsgerichte therapie of juist een combinatie van beide zoals ik doe in de praktijk met acupunctuur.

Een andere manier is door middel van verhalen. Verhalen lenen zich uitstekend voor zelfonderzoek, het zijn spiegels om jezelf in te bekijken. Verhalen roepen iets in je op. Je kan in jezelf en op je eigen tempo, informatie uit het verhaal halen die op dat moment voor jou relevant is. Het juiste verhaal op de juiste tijd werkt als een medicijn.

Er is een verhaal dat het mechanisme van het onderliggende patroon van een hardnekkige klacht vertelt. Niks hiervan willen missen in de toekomst? Schrijf je dan in voor gratis maandelijkse advies via de homepage van www.maudvanderveldt.nl, en je blijft op de hoogte.

Fotocredit: Martin Woortman via Unsplash.

Deel deze blog via: