Normaal weet ik altijd het onderwerp waarover ik wil schrijven in de maandelijkse blog en werk dat vervolgens uit. Nu beslis ik om in het onbekende te stappen. Ik zit achter mijn laptop en zie een witte bladzijde. Niets voor mij dan een maagdelijk scherm en geen plan in mijn hoofd. Wat gaat er gebeuren?

Ben ik in staat om open en nieuwsgierig te zijn naar wat er op het scherm verschijnt? En kan ik met datgene wat er verschijnt een deugdelijke tekst schrijven? Want, wat woorden intypen is niet moeilijk, maar daar vervolgens een verhaal van maken dat de wereld ingezonden kan worden is wat anders.

Toy Story Woody zit op een steiger en kijkt uit over het water

Een stap in het onbekende zetten is makkelijk als de stap weinig waarde voor je heeft.

Het is een stuk moeilijker als er veel vanaf hangt, wanneer het onderwerp belangrijk voor je is. Deze blog is voor mij belangrijk, omdat ik in mijn praktijk kan doen wat ik het liefste doe: samen met mensen werken aan hun gezondheid en welzijn. Ik voel dus het belang van het schrijven van een kwalitatief goede blog.

Mensen met een hardnekkige klacht hechten belang aan het verdwijnen van hun klacht. Hun lijf is hun lief. De klacht is al een tijdje aanwezig, en er is hun dus veel aan gelegen om de klacht te laten verdwijnen. Daarnaast hebben ze in veel gevallen al het nodige ondernomen om van de klacht af te komen, wat de druk voor genezing nog wat verder opvoert.

Geen wonder dat ze een concreet plan willen als ze bij mij komen. “Dit is wat je mankeert en we gaan het zus en zo rechtzetten”, verwachten ze dat ik zeg.

Ik zeg het tegenovergestelde. Ik zeg dat ik niet weet wat de reden van hun aanhoudende klacht is of waar die vandaan komt.

Het enige wat ik kan doen is samen met hen op onderzoek uitgaan. Ik vraag hen figuurlijk voor het lege vel papier plaats te nemen en af te wachten wat ze gaan schrijven. Wat borrelt er op uit de diepte?

Iedere behandeling die we doen, en breder, iedere ervaring die iemand in zijn dagelijkse leven opdoet, geeft informatie. Informatie over hoe zijn lichaam en geest omgaan met de wereld om hem heen en hoe hij met zichzelf omgaat.

Deze informatie bij elkaar vormt het verhaal dat op het lege vel papier verschijnt over de hardnekkige klacht. Dat kan je van te voren niet bedenken. Als dat wel zo was dan was de klacht niet hardnekkig. Het verhaal achter een hardnekkige klacht bedenk je niet, het verhaal ontdek je.

Heb je een hardnekkige klacht en ben je bereid het over een andere boeg te gooien? Om in het onbekende te stappen? Neem dan vrijblijvend contact op via e-mail of 06-13616501.

NB1 daar waar hij staat kan zij gelezen worden.
NB2 Dank aan Zakaria Ahada voor de foto via Unsplash.

Deel deze blog via: