Regelmatig krijg ik de vraag hoe je een therapeut vindt met een werkwijze als die van mij. In deze blog geef ik antwoord op die vraag. Er zijn een aantal elementen waar je op kan letten bij het zoeken naar een geschikte therapeut voor het behandelen van een hardnekkige klacht. Let wel, deze blog is geen absolute waarheid, slechts een mogelijke richtlijn.

Als eerste, de therapeut heeft kennis van een gedegen lichaamsgerichte geneeswijze. Je kan denken aan fysiotherapie, acupunctuur en andere verwante oosterse behandelwijzen, cranio sacraaltherapie, haptotherapie, homeopathie, osteopathie, etc. De lichaamsgerichte geneeswijze heeft een medisch fundament, of dit nou naar een Westers of Oosters model is of een combinatie van beide.
De therapeut heeft een trackrecord op het gebied van autonomiebevordering of aanverwante gebieden, zoals psychologie, psychotherapie, helingsprocessen, traumaverwerking of psychosomatiek. De kennis over autonomiebevordering kan opgedaan zijn in een formele opleiding zoals psychologie of in specifieke nascholingen na het behalen van het diploma van de lichaamsgerichte opleiding.
De combinatie van kennis hebben van lichaam èn geest is nodig voor het genezen van een hardnekkige klacht. Door de combinatie kan de therapeut verbanden leggen tussen fysieke klachten en psychische of emotionele patronen. Dat betekent dat de therapeut vakoverstijgend kan denken en zo vanuit een hoger perspectief kan waarnemen en redeneren. Mijn ervaring is dat het vakoverstijgend of vanuit hoger perspectief denken fundamenteel is bij het genezen van hardnekkige klachten.
De therapeut is in staat een vertaalslag te maken vanuit zijn professionele denkwijze naar jip-en-janneketaal. De therapeut kan jou uitleggen hoe zijn behandelmethode werkt en is in staat jouw vragen te beantwoorden. Zodat jij voor jezelf in kan schatten of deze behandelmethode en therapeut bij je passen. Ga dus op onderzoek. Een volmondige ja is niet nodig om te starten, een ‘ik wil het wel proberen’ is goed genoeg om te ontdekken of de therapie iets voor je doet.
Overige punten waar je op kan letten. De therapeut staat met beide benen op de grond en belooft je geen gouden bergen. Ook laat hij een onderzoekende houding zien. Jij als cliënt hebt kennis van jezelf, de therapeut van zijn vak, en tussen beiden dient een uitwisseling te ontstaan waardoor nieuwe informatie aan het licht komt die beweging in de klacht brengt. De therapeut wil daarom een gelijkwaardige samenwerking met je aangaan.
Last but not least: volg je gevoel. Voelt een therapeut of methodiek niet goed? Blijf dan zoeken naar iemand waar je je wel prettig bij voelt. Met de kanttekening dat als je blijft zoeken, het mogelijk verstandig is om dit patroon eerst met een zorgverlener zoals een psycholoog nader te onderzoeken, voordat je kan beginnen aan een lichaamsgerichte therapie.
Succes!
NB daar waar hij, zijn of hem staat, kan ook zij en haar gelezen worden
Fotocredit: Samuel Zeller via Unsplash