Of je nu afscheid neemt van een plek, persoon, overtuiging, rol of ding. Verlies van iemand of iets waarmee je verbonden bent doet pijn. Verlies van die band geeft verdriet. Wanneer de realiteit van de scheiding bij je door begint te dringen, wordt de betekenis van de relatie die je met die- of datgene had voor je duidelijk.

Niet alleen zorgt het ervaren van verlies voor pijn, je komt door het verlies voor je gevoel ook alleen te staan. Je mist iets. Het is juist in dit rauwe gevoel van alleen staan met je verdriet, dat uit de betekenis van de relatie de waarden bovendrijven die voor jou belangrijk zijn. Waarden die juist wel of niet weerspiegeld werden in de relatie die je verloren hebt.

Externe omstandigheden versterken dikwijls onnodig het gevoel alleen te staan met je verdriet. Rouwen om verlies, is een niet goed begrepen en geaccepteerde ervaring in onze maatschappij. We gaan het uit de weg, vertellen er niet over, schamen ons als het ons overkomt. Zo ontlopen we ook degene die rouwt, omdat we niet weten wat we moeten zeggen of doen. We weten ons geen houding, omdat we ons niet verhouden met verlies en verdriet.

Goed omgaan met verdriet is een must om met beide benen volledig in het leven te staan. Daarvoor is nodig alle aspecten van het leven toe te laten, ook de sterfelijkheid. In het afscheid en verdriet krijgt de betekenis van de verloren relatie vorm. Door het verlies komt het verhaal van de relatie in waarden bovendrijven. En met de waarden die boven komen drijven in het rouwproces kan je je leven na het verlies opnieuw inrichten.

Simpel omschreven, maar een hele klus om te doen.

Meer lezen? Helpen bij verlies en verdriet van Manu Keirse is een waardevol boek voor iedereen die meer wil weten over verlies. Ook een aanrader voor zorgverleners.

Fotocredit: Florin Palamarciuc via Unsplash

Deel deze blog via: