Het intakegesprek is een volwaardig consult en dient twee doelen. Een doel is om te kijken of ik iets voor je kan betekenen. Met andere woorden of mijn dienstverlening aansluit bij jouw behoefte. Daarover zo meteen meer.

Hoe is het voor jou?

Een ander doel van het intakegesprek is, om voor jou te bekijken of je je prettig voelt bij mij en of je met mij een samenwerking aan wilt gaan. Dat hoeft geen volle honderd procent ‘ja’ te zijn, een ruime ‘ik wil het proberen’ is al mooi. Ondanks de informatie die ik verstrek, op deze website en in het intakegesprek, weet je immers niet helemaal precies wat er gaat komen, dus enige reserve in het begin is menselijk.

Kan ik iets voor je betekenen?

Om te kijken of ik voor jou iets kan betekenen, wil ik je graag beter leren kennen. Wie ben je? What makes you tick? Om dit voor mezelf in beeld te brengen, luister ik naar wat je me vertelt. Over je klacht, over wat je bezig houdt, over waar je mogelijk mee zit. Ik vraag soms door: “wat bedoel je daar precies mee?”, “hoe is dat, om te ervaren?”, “hoe ging je daar mee om?” Kortom een gesprek waarbij er ruimte is om stil te staan bij je ervaringen. Maar ik stel soms ook hele andere vragen zoals “heb je andere klachten?”, “kan je de pijn omschrijven?”, “hoe is je slaap?”, “heb je een voorkeur voor warme of koude dranken?”, “wat zou je voor jezelf willen ontwikkelen, mocht de klacht niet overgaan?”, etc.

Resultaat van het intakegesprek

Alle informatie die we in het intakegesprek uitwisselen vormt de basis voor het antwoord op de vraag: is behandeling bij mij zinvol? Ieder vanuit het eigen perspectief beantwoordt deze vraag. Indien we beiden deze vraag met ‘ja’ beantwoorden, plannen we een vervolgafspraak.

Naar aanleiding van het intakegesprek bepaal ik, en soms doen we dat samen, het behandelplan voor in ieder geval de eerste behandeling in het volgende consult. Ieder vervolggesprek en behandeling die we doen, geeft meer informatie. Informatie over hoe je de wereld waarneemt en erop reageert. En hoe je met jezelf omgaat in deze wereld. Al deze informatie samen vormt in de loop der tijd het verhaal van jou en jouw klacht.