“Laat me slapen”, kopte de voorkant van katern Lux van de NRC een tijdje terug. Het hele, ik herhaal, het hele katern ging over mensen die slecht slapen. Eén op de tien Nederlanders slaapt chronisch slecht. Ik schrok me een hoedje. Is het echt zo slecht gesteld met mijn medelanders? Dat hun meest fundamentele rustpauze verstoord is? Dat hun slaapmechanisme het niet meer doet?  Dit is ernstig, dacht ik. Het is tijd voor een slaapverwekkende blog.

winter_dawn_small_58H
Om met de ernst van de zaak te beginnen.
Slecht slapen leidt tot klachten als concentratieproblemen, vermoeidheid, stemmingswisselingen, hoofdpijn en een verminderde weerstand. Houdt slecht slapen een tijdje aan en wordt de situatie echt ernstig dan creëert geen nachtrust pure wanhoop bij de slechtslaper. Het kan zelfs zijn dat je het gevoel hebt dat je er gek van wordt. Niet slapen is dus een ernstige zaak.

Slaap hebben we nodig om de balans te herstellen. Overdag is ons lichaam actief en zijn we bezig met de wereld om ons heen, dit is wat de Chinezen yang noemen. ’s Nachts hoeven we niets te doen en rusten we uit, dit is wat de Chinezen yin noemen. Het lichaam voert ‘s nachts processen uit waar het overdag geen gelegenheid voor heeft. Voor een goede gezondheid is een balans tussen yin en yang cruciaal. De activiteit van de dag wordt gebalanceerd door de rust ’s nachts. Bij mensen met een slaapprobleem is er teveel yang ten opzicht van yin. Beide kwaliteiten houden elkaar niet meer in evenwicht, terwijl dat wel zou moeten.

Mijn advies voor een goede nachtrust: volg het ritme van de natuur. De natuur heeft de eigenschap dat het altijd balans genereert. Op het einde van de dag gaat de zon onder waardoor de schemer invalt en het langzaam donker wordt. In de schemer bewegen de dieren zich rustig op een tak of in het bos. De vogels zingen een laatst liedje en houden daarna hun snavel. Het wordt stil. Zo gaat de dag over in de nacht.

Voer de dingen die je laat op de avond doet op een ontspannen manier uit. Zorg dat alle communicatiemiddelen uit gaan. Dim het licht wat en maak je klaar voor de nacht. De afnemende activiteit op de avond nodigt de slaap uit. Je kan immers geen vogel op je hand laten landen als je met je armen blijft zwaaien.

Soms lukt het niet om zelf de balans in je lichaam te herstellen. Ik help je graag door de oorzaak van de klacht te achterhalen en je lichaam weer in balans te brengen met behulp van acupunctuur.  Indien nodig adviseer ik je in lifestyle en/of voeding voor een goed en blijvend resultaat. Tijdens de behandelingen vraag ik je bewust stil te staan bij wat er in je lichaam gebeurt. Zo leer je jezelf waarnemen en de signalen van je lichaam interpreteren. Je voelt wat er in je omgaat en weet wat goed voor je is. Ook voor je slaap.

Deel deze blog via: