De winter draagt wijsheid in zich die je kan helpen bij het beantwoorden van de vraag hoe in deze coronaperiode je leven in te richten. Laten we daarom nog eens nauwkeurig naar de huidige situatie en de winter kijken.

In het midden van de lente zijn we overvallen door een strenge winter. Veroorzaakt door het coronavirus en de maatregelen die daaruit volgen. Terwijl onze natuurlijke neiging is om in de lente naar buiten te gaan en onszelf uit te rekken en wakker te schudden, worden we door de maatregelen die de overheid begrijpelijkerwijs stelt, regelrecht terug de winter in geworpen.

Het openbare leven en de economie kwamen plots tot stilstand. Het leven heeft zich uit de maatschappij getrokken, terug de huizen in. Het voelt afstandelijk en koud. We weten met zijn allen niet hoe dit verder gaat. We tasten in het duister en worden met leed geconfronteerd. De zieken, overledenen, financiële drama’s en ander leed dat hieruit volgt.

In de natuur zijn in de winter alleen nog structuren zichtbaar. Vruchten en bladeren zijn in een eerdere fase losgekomen en op de grond gevallen. Ze composteren. In bomen trekt het levensvocht zich diep in het binnenste terug om zich tegen de kou te beschermen. Vogels hoor je nauwelijks. Je ziet weinig leven meer, alleen de ogenschijnlijke doodse structuren staan nog overeind. Het leven speelt zich in deze fase van binnen af.

kleine glinsterende ijspegels

In de winter blijven mensen binnen om zich tegen de kou te beschermen. Ze scharen zich rond het haardvuur en een gedekte eettafel, samen met hun dierbaren. Om zichzelf en elkaar diep in het binnenste te verwarmen en te voeden. Het opzoeken van familie of dierbare vrienden met de kerstdagen is verbinding leggen met de structuren waar je vandaan komt of waar je een diepe verbinding mee voelt. Je gaat terug naar je wortels voor voeding en bescherming.

In oude tijden was een strenge winter een serieuze uitdaging, zowel voor mens, dier als plant. Bomen kunnen sterven van de kou. Geen bomen, geen nieuwe oogst, geen beschutting voor ander leven, geen aangroeiende houtvoorraad, geen nieuw cyclus.

De structuren voor eten, bescherming en verwarming vallen in een strenge winter uiteen. De voedsel- en houtvoorraden raken op, maar ook toekomstige tijden worden bemoeilijkt door een strenge vorst. Er breekt een periode van schaarste aan.

Vroeger was schaarste direct gekoppeld aan leven of dood. Was er te weinig voedsel en warmte in de winter dan haalde je de lente niet en stierf je van honger of kou.

Door de maatregelen, die tegen het verspreiden van het coronavirus genomen zijn, vallen bekende structuren in de maatschappij weg. We worden op onszelf teruggeworpen. Alleen de meest fundamentele structuren zoals coronazorg, voedselketen en gezin blijven in tact en werkzaam. Andere structuren draaien op halve kracht. Zekerheden die we hadden, bestaan van de een op de andere dag niet meer. Veel structuren zijn vervallen in niets.

Niet verwonderlijk dat angst de emotie is die bij de winter hoort volgens de Chinese filosofie.

Angst, winter, donkerte, schaarste, stilte, stilstand, niet-leven, ze zijn allemaal aan elkaar verbonden. Eigenlijk vertellen deze woorden allemaal hetzelfde, het verhaal van de dood. Maar vooral niet te vergeten, het verhaal van de wedergeboorte. Dit is geen religie, dit is de wet van de natuur. In het zwartst van de nacht ontstaat het licht, omdat het leven altijd komt en gaat. Het zwelt aan en trekt zich terug.

Het probleem is, dat als je in het donker zit, het voelt alsof het nooit meer licht wordt. En dat is eng.

Gelukkig geeft de winter ook aan wat de beste houding is in deze crisistijd.

Ondanks de zon buiten, richt je blik meer naar binnen en onderzoek wat daar aan de hand is. Ben zuinig met je energie en met het naar buiten gaan. Blijf dicht bij huis. Letterlijk en figuurlijk. Verlangzaam je tempo. Word stiller. Lees mijn vorige blog over de winter nog eens. Daarin staan reflectieve vragen die bij een winterperiode horen. Want door te reflecteren en jezelf te onderzoeken in de donkere tijd, ontstaat het licht dat je toekomstige pad beschijnt.

Acupunctuur kan je ook met woorden doen in plaats van met naalden. Heb je behoefte aan verheldering en rust in jezelf, wil je de balans herstellen? Neem dan vrijblijvend contact op via e-mail of mobiel 06-13616501 voor een online afspraak. (Als gevolg van de kabinet maatregelen is een fysieke afspraak nu niet mogelijk).

Foto van Robert Zunikoff via Unsplash.

Deel deze blog via: