Een onbewust patroon is als een tijger in een dierentuinkooi. De tijger in de dierentuin heeft een klein hok vergeleken met het territorium van zijn soortgenoot in het wild. En heel vaak loopt de dierentuintijger steeds hetzelfde paadje. De bewegingsvrijheid is door het hok beperkt tot een enkel paadje. Al zou je de deur van zijn kooi wijd open zetten, de tijger zal in hetzelfde tempo hetzelfde paadje blijven lopen. Zo krachtig zijn onbewuste patronen.

 

Een patroon herken je aan de herhaling, zoals het ijsberen van de tijger. In een patroon komt iets steeds opnieuw voor of ontbreekt juist. Bijvoorbeeld je schoonvader roept bij iedere ontmoeting irritatie bij je op. Of je wilt graag een partner, maar je durft niemand mee uit te vragen. Een patroon kan zich ook in je lichaam voordoen als klacht die constant aanwezig is of met regelmaat terugkeert, zoals een verhoogd gevoel van spanning, slapeloosheid of hoofdpijn.

Onbewuste patronen zorgen ervoor dat je in jouw beschermende zone blijft en je je veilig waant. Je blijft in de beschermzone doordat je de emotie, opgeroepen door voorvallen in het dagelijkse leven, niet waarneemt maar juist afschermt met een bepaald gedrag, gedachte of houding.

De keerzijde van onbewuste patronen is dat je geen echte vrijheid geniet. Als je in het grensgebied van jouw beschermzone komt, gaan inwendig de alarmbellen af. Je begint je ongemakkelijk of onprettig te voelen en je reageert relatief heftig doordat je bijvoorbeeld boos bent op je schoonvader of jezelf niet kwetsbaar opstelt om iemand mee uit te vragen. Het beschermingsmechanisme is in werking getreden.

Veel mensen zijn toegerust met een aantal vaste beschermingsmechanismen. Deze beschermingsmechanismen vormen het probleem bij de verdere ontwikkeling in het leven en zijn vaak de bron van een hardnekkige klacht. Het is als een hobbel die je niet kunt nemen waardoor je steeds hetzelfde paadje blijft lopen.

Acupunctuur kan je ondersteunen in het bewust maken van onbewuste patronen. Door middel van gesprekken en polsdiagnostiek weet ik welk beschermingsmechanisme actief is. Ik help je bij het opheffen van de bescherming en versterk jouw eigen kracht, waardoor de geblokte emotie en jijzelf weer de ruimte krijgen. Je leert hoe je het beschermingsmechanisme zelf kan herkennen en opheffen. Je bekijkt de wereld weer met een open blik, je zit goed in je vel en voelt je vrij om te doen wat jij wilt. Als een tijger in het wild.

Heb je last van een hardnekkige klacht? Een klacht die steeds terugkomt of alsmaar aanwezig is? Ik help je graag. Je kunt vrijblijvend informeren voor een afspraak via info@maudvanderveldt.nl of 06-13 616 501.

Deel deze blog via: