Een hardnekkige klacht is een klacht die het lichaam eigenlijk zelf zou moeten genezen, maar om de een of andere reden niet doet. Het kan een klacht zijn die langzaam of juist plotseling is ontstaan. Of de klacht kan er vanaf het begin af aan al zijn geweest, zoals bijvoorbeeld PMS of een angstig gevoel vanuit de vroege jeugd. Maar er is nog een kenmerk.

Mensen met een hardnekkige klacht bezoeken vaak diverse zorgverleners. Vakkundige zorgverleners die hen helaas moeten zeggen dat ze niks voor hen kunnen doen. Doordat de klacht niet behandelbaar is met die therapie of doordat de therapie niet of onvoldoende aanslaat. Als je geluk hebt, verwijst de zorgverlener je door naar iemand van een ander vakgebied. Gebeurt dat niet, dan word je naar huis gestuurd met je klacht en de boodschap: “Je hebt er maar mee te leren leven”.

licht groene muur met plant

Er is niets eenzamer en frustrerender dan je niet begrepen voelen. Niet door jezelf, niet door de mensen om je heen, niet door de bezochte en competente zorgverleners. Dat je lichaamssensaties of gevoelens ervaart die anderen niet kunnen verhelpen, verklaren of überhaupt herkennen. Dat je nergens in het plaatje past. Een hardnekkige klacht is daarom vaak een eenzame ervaring.

Het is de eenzame ervaring van mensen met een hardnekkige klacht die in mij weerklinkt. Het niet weten hoe nu verder te gaan en toch verder te willen, resulteert in een zoektocht naar antwoorden over de klacht.

Een zoektocht naar antwoorden over de klacht vraagt moed en vastberadenheid. Moed om in het onbekende te stappen, omdat reguliere therapieën niet voldoen. Vastberadenheid om te blijven zoeken totdat je iets vindt waar je wat mee kan. Een simpel antwoord is er meestal niet bij een hardnekkige klacht, anders was de klacht niet hardnekkig. En als er geen simpel antwoord is, is het nodig het verhaal achter je hardnekkige klacht te gaan ontdekken.

De methode die ik hanteer bij het behandelen van een hardnekkige klacht, is het onderzoeken van jezelf. Deze methode geeft je een handvat voor de rest van je leven, wat er ook gebeurt, hoe je je ook voelt. Dit is geen methode voor mensen die een quick fix willen of mensen die een ‘dokter’ willen om hen te genezen. Het is een methode waarin je leert verbinding te maken met jezelf en de wereld om je heen, zodat je klacht de ruimte krijgt om zijn verhaal te vertellen.

Het is niet de houding om van een klacht af te willen die de klacht geneest of verlicht, het is de houding om verbinding te maken met jezelf en de klacht die nieuw licht op de zaak werpt.

Ik geef deze maand een gratis half uur telefonisch of video consult weg. Heb je een hardnekkige klacht en wil je een eindje op weg geholpen worden door mij? Mail dan nu voor het gratis telefonisch/video consult.

Foto credit: Runze Shi via Unsplash

Deel deze blog via: