Femke is een vrolijke volwassen vrouw. Ze heeft het helemaal voor elkaar en heeft alles onder controle, vertelt ze in het intakegesprek. Ja, het gaat lekker. Een baan waarin ze haar ei kwijt kan, lieve kinderen en man waar ze graag voor zorgt, fijne familie en vrienden. Alleen die klacht hè, haar lichaam werkt niet mee. Femke heeft last van terugkerende migraineaanvallen, waardoor ze bij iedere aanval een dag uit de running is.

Regelmatig ontvang ik mensen met eenzelfde levenshouding als Femke in de praktijk. De regelaar, die snel en vakkundig korte metten maakt met taken die gedaan moeten worden. To do lijstjes, verzoeken, you name it. Op het werk, binnen het gezin, familie of vriendenkring, overal eigenlijk waar ze komen, verzetten ze bergen. Ze zijn handig, snel, slim, zien dingen waar anderen die niet of pas later zien. Met deze methode gaan ze ook op zoek naar een oplossing voor hun hardnekkige klacht.

Met eenzelfde bevlogenheid bezoeken deze mensen menig zorgverlener. Ook in de zoektocht naar een oplossing voor hun klacht worden alle mogelijke adressen en opties zorgvuldig afgewerkt. Fysiotherapeut, huisarts, specialist, nog een specialist, complementaire zorgverlener, soms zelfs een specialistisch zorgcentrum. Alle zorgverleners die ze spreken, zeggen dat ze niks kunnen vinden of concluderen dat de therapie niet of onvoldoende aanslaat en dat ze buiten de haalbare resultaten vallen. Helaas, maar waar.

Tegenvallend bericht na tegenvallend bericht bouwt de frustratie en wanhoop zich van binnen op. Het leven gaat toch goed, waarom dan die klacht? En waarom kan geen zorgverlener een oorzaak vinden? De oplossing die ze zelf zo goed kunnen zien en aandragen op andere vlakken, verdwijnt als een stille roep in de woestijn als het gaat over hun eigen welzijn. De bezochte zorgverleners blijven eveneens stil.

Het is soms moeilijk om toe te geven dat er iets niet loopt zoals je eigenlijk graag zou willen.  Helemaal als je gewoon heel erg goed bent in regelen en oplossingen vinden. Als je dus wel altijd een antwoord hebt. Zaken naar je hand weet te zetten. Een hardnekkige klacht dwingt je om de realiteit onder ogen te zien. Het leven is misschien toch niet zo fijn en onder controle zoals Femke zegt?

Als de oplossing van je klacht niet in de buitenwereld te vinden is, is het tijd om de weg naar binnen te gaan. Om je eigen antwoorden te vinden. Door je verhaal te vertellen aan iemand die er open voor staat. Samen stil te staan bij wat je ervaart en hoe dat voor jou is. Je vaste patronen en overtuigingen tegen het licht te houden. Je af te vragen waarom je de dingen doet, zoals je ze doet.

Je kan nooit voorspellen wat je op de reis naar binnen gaat ervaren en of daarmee je klacht geneest. Ik kan wel voorspellen dat binnenin je antwoorden te vinden zijn. Misschien niet de antwoorden die je graag wilt horen of zien, maar het zijn wel antwoorden die samen jouw verhaal vormen en ruimte geven aan een helingsproces. Ik ben ervan overtuigd dat de oplossing van een hardnekkige klacht in veel gevallen dichter bij ligt dan je denkt, namelijk in jezelf.

Heb je een hardnekkige klacht en herken je je in bovenstaande blog, neem dan vrijblijvend contact met me op.

Fotocredits: Ryan McGuire via gratisography.

Deel deze blog via: