“Dit is confronterend om te beseffen”, zegt Anna, “dat ik gewoon heel erg goed ben in wegvluchten, om mezelf maar niet te hoeven laten zien”. Ze is even sprakeloos en staart sip voor zich uit. Tegelijkertijd kijkt ze levendig uit haar ogen. Er gloort ook hoop aan de horizon nu ze dit weet, zie ik.

Anna vlucht weg in boeken. “Boeken zijn voor mij zo’n veilige plek, dat ik daar liever in verblijf dan in de wereld van alledag”, zegt ze. De werelden beschreven in boeken sussen haar verlangens en onvrede. In boeken ontmoet ze gelijkgestemden, herkent ze zichzelf middels een karakter of het onderwerp. Anna kan soms wel tien boeken tegelijkertijd lezen, er is altijd wel een boek dat haar roept.

Omdat leven in de werkelijkheid pijnlijk en ingewikkeld voor Anna is, leeft ze veel in haar fantasie. Anna heeft de ervaring dat als ze haar mening geeft, anderen daar vaak problemen mee hebben. Ze merkt dat aan de opmerkingen die ze hoort of de blikken die ze toegeworpen krijgt. De opmerkingen en blikken doen Anna veel pijn. Om deze nare ervaringen van afwijzing te vermijden, leeft ze een teruggetrokken leven. Ze laat zichzelf zo min mogelijk zien en vlucht weg in boeken.

Boeken wijzen haar niet af en voeden haar gevoel van zogenaamd veilig zijn.

Anna kwam haar vluchtgedrag op het spoor doordat ze merkte dat er niets in haar leven veranderde als zij zelf niet aan de knoppen draaiden. Daar was een lange tijd van lichte onvrede aan vooraf gegaan. Ze begon te merken dat ze teveel las en te weinig actie ondernam om tegemoet te komen aan haar eigen behoeften. Ze nam weinig initiatief om haar wensen en dromen te volgen, om zo de ervaring van afwijzing te vermijden.

Anna is minder gaan het lezen. Ze neemt meer initiatief en merkt dat ze meer tot leven komt. Het is geen makkelijke weg, want oude vermeden gevoelens van afwijzing komen daarmee naar boven. Anna leert stapje voor stapje omgaan met de pijn die ze ervaart als de ander zich tegen haar keert. Ze leert omgaan met de meningen en behoeften van anderen zonder dat ze haar eigen mening en behoefte opgeeft.

Zo vindt Anna langzaam een nieuwe weg om met zichzelf en de wereld om haar heen om te gaan. Een weg die ze nu niet meer gebruikt om te vluchten.

Herken je een vluchtgedrag bij jezelf en vind je het fijn om hulp te krijgen bij het onderzoeken en helen van je vluchtgedrag? Email me of bel me op 0613616501 voor meer informatie of een afspraak.

Foto: Khara Woods via Unsplash.

Deel deze blog via: