Rond de langste dag van het jaar lijkt de tijd even stil te staan. De zon gaat richting zijn hoogste punt in de hemel om vandaar weer af te dalen. Als iets dat je verticaal omhoog gegooid hebt, vaart mindert, stil komt te hangen en weer naar de aarde begint te vallen. Het is een fase waarin het tempo uit het leven gaat en alles even stil lijkt komen te staan. De dagen zijn hoogzwanger van licht en warmte.

Zomerdagen zijn dagen waarop je in het gras ligt, naar de lucht kijkt en even niets doet. Je ziet de wolken voorbij drijven, voelt de wind over je huid gaan en hoort in de verte een tractor rijden. Insecten zoemen om je heen. Het is voor even helemaal leeg in je hoofd. De geschiedenis, de toekomst, anderen, ze zijn even niet in je bewustzijn. Het is de wereld om je heen die volledig tot je doordringt. Je bent je bewust van wat er om je heen gebeurt.

Hartje zomer is niet alleen de fase waarin er momenten zijn waarin je je bewust bent van wat er om je heen gebeurt, maar ook wat er in jou gebeurt. Hoogzomer is de fase waarin je een inzicht krijgt, helderheid krijgt over een probleem of iets waar je mee zit of opeens weet wat echt belangrijk voor je is. Het zijn momenten waarop je hart spreekt en jij luistert.

Op het moment dat je hart spreekt en jij luistert, verstommen de interne verhalen. Andersom geldt het ook, het moment waarop de interne verhalen verstommen, is het hart duidelijk hoorbaar. Het verstommen van verhalen is verbonden met je hart horen spreken en vice versa. Het is eigenlijk niet of of, het gebeurt allemaal op hetzelfde moment, net als de zon die opeens door de wolken breekt.

Hoe kan je de stem van je hart herkennen?

De stem van je hart wil niks veroveren, veroordelen, verdelen of vergeten. Ze bestrijdt niets, ze beoogt niets met dwang, ze ontkent evenmin.

De stem van je hart spreekt over eenheid, verbinding, liefde, vrijheid, authenticiteit, onderzoeken, spelen, delen, zijn, niet-zijn. De stem van je hart gaat voorbij aan jouw persoonlijke belang, aan andermans belang. Ze dient een collectief belang, doordat ze liefde ìs. Dat wat liefde is verspreidt zich vanzelf, net als het licht en de warmte van een vuur.

Herken je de ervaring dat de wereld even stil stond en je opging in het moment? Wat deed die ervaring met je? Leuk als je erover wilt vertellen. Je kan je ervaring delen op social media of in een persoonlijk bericht via info@maudvanderveldt.nl.

Foto credit: javardh via Unsplash

Deel deze blog via: